Torlunde Sogn og Kirke

Kirkebladet

Torslunde Sogn er et af de mindste og ældste sogne i landet. Vores kirkeblad produceres på frivillig basis i ca. 320 eksemplarer og distribueres med cykelbude til sognets hustande.

Udgivelse: Torslunde menighedsråd.

Bladudvalget: Christian B. Petersen, Kurt Andersen,

Lars Grangaard.

Layout og tryk: Kurt Andersen

Nedenfor kan læses sognepræst Christian B. Petersens indlæg i kirkebladet for december-januar-februar 2017/18.

Under linket Aktiviteter kan man læse om kommende arrangementer i perioden 2017-18

Under linket gudstjenester kan man se tidspunkter for gudstjenester i Torslunde kirke og prædikantliste for november-december-januar-februar 2017/18.

PRÆSTENS ORD

Julesorg. Juleglæde. Julefred.

I Torslunde kirke er der efterhånden opstået en tradition for at synge nogle bestemte salmer juleaften i kirken, og en af de salmer vi synger med glæde er Grundtvigs ”Velkommen igen Guds engle små”.

Udover at være én af vores mest elskede julesalmer, så slutter salmen også med strofen – den stille bøn – om at lade julesorgen slukkes. At tale om sorg og jul i samme sætning er umiddelbart ikke det mest oplagte. Julen er med det glade budskab, festen, lysene, gaverne vinterens store fest og falder sammen med lysets tilbagekomst. Hvorfor tale om sorg i julen? Måske kender vi alligevel allesammen de sammensatte følelser højtiderne vækker i os, og især til jul.

Det fortælles at Grundtvig i december skulle skrive prædiken, men han kunne ikke. Han var i én af de mange perioder i sit liv, hvor en dyb depression holdt ham inde i tungsind og mørke. Han forlod sin skrivepult og gik rundt i huset, det stille hus, hvor alle sov.

Han nåede børneværelset, lindede lidt på døren og kiggede ind. Derinde lå hans "puslinger", de sovende drenge og smilede sødt i søvne. Grundtvig fortalte senere: "Så fik jeg en salme" – julesalmen "Velkommen igen Guds engle små". Han gik tilbage til sin skrivepult og skrev versene ned, og Julemorgen læste han salmen op i Vor Frelsers Kirke på Christianshavn.

Salmen er et deprimeret menneskes julesang, som fortæller om juleglæden på trods og på tværs af alt det, der gør ondt i livet. Og i salmen optræder ordet julesorg. Salmen slutter med disse linjer:

”Vor Fader i Himlen! Lad det ske!  lad julesorgen slukkes!”

Juleevangeliet er budskabet om, at juleglæden og julefreden er stærk nok til, at julesorgen kan slukkes: ”Frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket: I dag er der født jer en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren”. Freden og glæden findes i det budskab; den fred og den glæde, vi ikke kan skænke os selv, men som kommer til os, uforskyldt.

Vi håber at se mange af jer i kirke til jul, eller med salmens egne ord; ”Vel mødt under sky på kirkesti” for netop sammen at lade ”julesorgen slukkes”.

Med alle ønsker om en glædelig Jul fra alle os ved Torslunde kirke.

Christian, sognepræst.

Download kirkebladet december 2017